EMDR ervaringen

Hieronder staat een aantal ervaringen van cliënten uit de praktijk om zo, uit de eerste hand, een idee te krijgen van de werking en effecten van EMDR.

 "Ik kan niet anders zeggen dan dat EMDR voor mij heeft gewerkt"

Je krijgt maar één leven, zoals ik het zie, en vanuit die gedachte is het handig als je de dingen die het leven verzwaren zoveel mogelijk aanpakt. Tenminste, als je er op enige manier invloed op kunt uitoefenen. Het moet er echter ook het moment voor zijn.
Op een gegeven moment was ik ze helemaal zat, de beperkende verschijnselen in mijn leven die vooral met schaamte en onzekerheid te maken hadden. Over EMDR had ik positieve verhalen gehoord en via Google kwam ik al snel uit bij de praktijk van Alice.
Om een lang verhaal kort te maken: inmiddels heb ik mijn laatste sessie achter de rug en ik kan niet anders zeggen dan dat EMDR voor mij heeft gewerkt (en nog steeds werkt). Wat ik bij de behandelingen belangrijk vind, is dat je je op je gemak voelt bij de behandelaar. Alice biedt een veilige omgeving en door haar sympathieke en betrokken houding is het erg gemakkelijk om zelf ook open te zijn en de behandeling zonder drempel aan te gaan. Het blijft wonderlijk hoe EMDR werkt, los van het feit dat het 'technisch gezien' te verklaren valt, zit er ook een ongrijpbare component aan. Het feit dat het werkt is voor mij echter het belangrijkste en ook nog eens in zo'n snel tempo. Ik kan iedereen die worstelt met demonen uit het verleden aanraden EMDR te overwegen. Ik heb geen negatief oordeel over sessies bij een psycholoog of over medicijnen, maar in mijn geval is EMDR effectief gebleken en daarbij is het traject, qua tijdsduur, ook nog eens te overzien. Al met al kan ik er alleen maar positief over zijn, met veel dank aan Alice!
-Dirk, 54 jaar

"Het is nog steeds een beetje onwennig dat ik niet langer in paniek raak"

Onzeker of mijn angst voor flauwvallen 'traumatisch' genoeg was voor EMDR therapie, ging ik de eerste afspraak bij Alice in. Er werd mij tenslotte al mijn hele leven verteld dat ik er wel 'overheen zou groeien'. Alice nam mij vanaf het eerste moment heel serieus en mijn angst mocht er (eindelijk) helemaal zijn. Alice was er zeker van dat we dit gingen oplossen en drie sessies bleken daar voldoende voor te zijn. Het is nog steeds een beetje onwennig dat ik niet langer in paniek raak en neig flauw te vallen bij bepaalde situaties, door 'maar' drie sessies. Ik raad het iedereen aan, waarom blijven rondlopen met beperkende angsten (voor wat dan ook), als dit op zo'n relatief eenvoudige manier verholpen kan worden!
-Josephine, 28 jaar

"Ik ben heel opgelucht en dankbaar"

Ik had een moeilijke, onveilige kindheid (agressieve moeder met persoonlijkheidsstoornis, afwezige vader), maar heb mijzelf aangeleerd om zelfverzekerd over te komen, uitdagingen aan te gaan en vol in het leven te staan. Ik was een goede leerling, student en later professional, en tot mijn 28e levensjaar functioneerde ik naar buiten goed. Op mijn 29e had ik een burn-out op mijn werk en op mijn 30e een post-partum depressie. Ik schaamde me hiervoor, dus zocht ik beiden keren geen professionele hulp. Ik las wel zelfhulpboeken, leefde heel gezond en deed yoga, meditatie en mindfulness. Ik voelde me regelmatig opgejaagd, angstig, ik had hartkloppingen en slaaploosheid, maar ik dacht dat het normaal was en dat ik erdoorheen moest ademen en dan zou het overgaan. Later pas begreep ik dat ik eigenlijk paniekaanvallen en flashbacks uit mijn jeugd had. Toen las ik over post-traumatische stress, flashbacks en EMDR, de meest effectieve methode om trauma’s te verwerken. In het begin voelde ik me schuldig want volgens al die zelfhulpboeken en meditaties was er niets mis met mij. Ik was perfect zoals ik was, ik moest het alleen geloven. Gelukkig heb ik desondanks met Alice contact opgenomen en ik voelde me bij haar meteen op mijn gemak. De sessies waren pittig maar nuttig en effectief: Na de eerste sessie had ik al geen paniekaanvallen meer. Als mooie bijkomstigheid is de somberheid, waar ik ook last van had, ook verdwenen. Ik dacht dat ook die normaal was en bij het leven hoorde, maar zo was het niet. Het was onverwerkte pijn, en daar zou niemand mee moeten rondlopen. Ik ben heel opgelucht en dankbaar en kan niet geloven dat ik waarschijnlijk tien jaar met een onbehandelde depressie heb rondgelopen, terwijl dit helemaal niet nodig was. Dit beveel ik iedereen aan!
-Luciana, 40 jaar

"Echter zal de ervaring zijn dat je weer verder kan in het proces waar je in zit"

Ik heb een aantal gesprekken met Alice gehad waarvan eenmalig de EMDR is toegepast. Deze ervaringen heb ik als zeer prettig ervaren, mede omdat ik me vooral erg op mijn gemak voelde bij Alice. Wat weer kwam omdat ze echt de tijd voor mij nam tijdens mijn sessies. Uiteraard zal je met EMDR weer even naar dat gedeelte van je leven moeten, waarvan je eigenlijk zo ver mogelijk weg wilt blijven of nooit meer bij stil hebt gestaan. Echter zal de ervaring zijn dat je weer verder kan in het proces waar je in zit en met kleine stapjes weer vooruit zal gaan of het een plek kan geven met veel minder lading. Ook kon ik het erg waarderen dat Alice de moeite nam om de dag na onze sessie altijd even de vraag stelde hoe het met mij ging, zo ook in het weekend! Een zeer betrokken therapeut, waarvan ik hoop dat ze haar werk nog lang kan uitvoeren!!
-Pascale, 38 jaar

"Na drie EMDR sessies – simpel en magisch – kreeg ik meer rust in mijn hoofd"

Al jaren heb ik de hardnekkige gewoonte tijdens mijn slaap mijn kaken op elkaar te klemmen (slaapbruxisme). Via mijn fysiotherapeut bij wie ik onder behandeling was voor hoofd- en nekpijn, kwam ik bij Alice terecht. Hoewel ik enigszins sceptisch was tegenover de EMDR therapie, wilde ik het toch wel proberen. Na een uitgebreid intake gesprek in een ontspannen en lichte sfeer kwamen niet zozeer trauma’s naar boven, maar eerder innerlijke persoonlijke conflicten en emotionele blokkades die een mens die nu eenmaal tijdens zijn leven oploopt. Na drie EMDR sessies – simpel en magisch – kreeg ik meer rust in mijn hoofd. Deze rust bleef ook in mijn slaap met als gevolg dat het klemmen flink gereduceerd is en minder pijn in hoofd en nek geeft. Het probleem is dus bij de wortel aangepakt. Bedankt Alice voor je professionele begeleiding!
-Helma, 69 jaar

"Een positieve ervaring!"

Ik ben via via bij Alice terecht gekomen. In eerste instantie vond ik het ongemakkelijk om hulp te zoeken, aangezien ik zelf ook hulpverlener ben. Alice stelde mij al gauw gerust. Ze is erg prettig in het contact. Alice neemt echt de tijd voor je, is erg steunend en betrokken en tussendoor ook nog wat humor. Een fijne combinatie. Klachten zijn beduidend minder. Wanneer je weer met iets zit maakt ze opnieuw snel tijd voor je. Kortom, een aanrader!
-Sanne, 32 jaar

"Benny is mijn beste vriend"

Benny heeft mij geholpen door met mij te praten en hij is altijd trots op je. Hij is altijd blij en nooit boos op je. Hij is ook nooit teleurgesteld en vindt altijd dat je het goed doet en hij is aardig en grappig en behulpzaam. Benny is mijn beste vriend.
-Max, 9 jaar   

(foto: moeder Max)

Wij zijn bij Alice terechtgekomen doordat onze zoon Max een paar weken eerder was gestikt in een snoepje en een week later kreeg hij tijdens het eten een hyperventilatie aanval en ineens kon hij niet meer slikken. Toen had de ergotherapeut gezegd dat EMDR therapie een uitkomst kon zijn. Wij kenden dat niet maar was me wel gaan inlezen. Alice doet door middel van bewegen van haar vingers voor je gezicht je terugbrengen naar dat moment, maar het gaat steeds verder naar de achtergrond, Ze had ook een koptelefoon met klikjes. Het grappige was dat zijn ogen knipperde op het ritme van de klikjes. Was erg apart om te zien. Max heeft 4 sessies nodig gehad en je merkte steeds dat het slikken steeds beter ging en sinds een week eet hij eigenlijk weer normaal en lukt het weer om alles te eten wat hiervoor niet lukte. Uiteindelijk bleek de pop Benny hem ook enorm te helpen en hadden Max en hij ook mailcontact en wij hadden mailcontact met Alice. We konden alles vragen en zeggen en dan legde zij uit hoe en wat en komt wel goed. Het heeft ons en Max goed geholpen.
- ouders van Max            

"Waar ik voorheen eigenlijk continue spanning en angst ervaarde, heb ik nu een bepaalde mate van rust"

Ik heb super veel aan Alice en de (EMDR) behandeling gehad. Waar ik voorheen eigenlijk continue spanning en angst ervaarde, heb ik nu een bepaalde mate van rust in mijn leven, die ik lange tijd niet heb gekend. Vooraf en tijdens de behandeling was ik vaak bang dat ik mij niet beter zou gaan voelen, maar Alice bleef altijd zeggen dat het echt wel goed zou komen. Dit gaf mij vertrouwen en ze bleek nog gelijk te hebben ook! Alice was altijd heel geduldig en gaf mij het vertrouwen steeds meer over mijn schaamte heen te stappen en zodoende meer tot de kern van het probleem te komen. Alice was ook buiten de geplande sessies om bereikbaar, wanneer ik bijvoorbeeld een vraag had. Alleen al het feit dat ik wist dat deze mogelijkheid er was gaf mij een veilig gevoel. Ik zou Alice als EMDR-therapeut zeker aanbevelen.'
-Anouk, 25 jaar

Meer EMDR ervaringen

Mw. drs. Alice van Mourik
EMDR master Practitioner

Praktijkadres:

Orlandostraat 43
(Wateringse Veld)
2548 JA Den Haag
070 3936030
Stuur mij een e-mail